top of page

Mum's dance edukacije



Dok sam išla u školu, nisam voljela čitati. Svaka lektira bila je izrazito naporno vrijeme koje sam odrađivala najbolje što sam znala. Sad znam zašto je to tako bila te da nisam bila jedina u tome. I danas je tako za dosta djece u školi. Dok sam radila kao učiteljica u školi, nastojala sam djeci, ne olakšati, već pomoći im da zavole čitanje. Vjerujem da sloboda izbora može u tome pomoći. Barem je to bilo ono presudno da ja zavolim čitanje. Naime, tek kad sam završila školu i fakultet, 'počela' sam čitati! Slobodno i s guštom!

Isto vrijedi i za učenje. Bubanje napamet nikako se ne može nazvati učenjem niti korisnim niti zdravim za djecu! Učenje onako kako nama odgovara nikako ne ide s našim školskim sustavom. Istraživačka nastava, projekti, učenje prilagođeno djetetovim potrebama nešto je što sam upoznala dosta poslije stečene diplome učiteljice.

Otkad sam počela raditi, stručno usavršavanje mi je bilo jako bitno. Brojna predavanja, radionice, konferencije,… Iako sam dosta puta slušala iste stvari, ni jedna od tih edukacija nisu bile uzaludne. Dapače!

Bez otvorenog srca i radoznalosti te prihvaćanja malo toga možemo usvojiti nešto novo (ili staro na drugi način).

Svoje edukacije smještam u 3 kategorije: poslovne (o roditeljstvu i školi), rad na sebi te zabava. Knjige, seminari, upoznavanje novih ljudi, krajeva,…

Pa onda koliko i kako mi koristi cjeloživotno obrazovanje? Ili još bolje pitanje: što su me naučile moje edukacije?


U prvom redu bih istaknula osvještavanje bilo da se radi o poslu, radu na sebi ili svom roditeljstvu. Kako to izgleda na osobnom planu?

- promišljanje i upoznavanje sebe: dosta govorim o važnosti autentičnosti, iskrenosti prema sebi. To jest osnova svega.

- put do autentičnosti nije lak; često je i usamljen. Nitko nas nije učio tome i teško je ostaviti sve poznato dotad naučeno i koračati putem promjena.

- meditacija, zahvalnost, blagost prema sebi (najteže!), prestati optuživati i kritizirati i sebe i druge, preuzimanje odgovornosti za sebe i svoj život, posvećenost onome što radim- posao, dijete, ljubav, radost,…

- hrabrost i snaga da napravim radikalne promjene u životu prema boljem i ljepšem.


Kako izgleda na poslovnom planu?

- potpuno drugačiji pogled na dijete. Nažalost, još uvijek društvo dijete percipira kao polučovjek, manje vrijednog od odraslih. Zaviriti i doživjeti dječji svijet nešto je najljepše što sam mogla naučiti! Prihvatiti ih onakvim kakvim jesu i otkrivati drugim roditeljima maštu i čaroliju tih malih genijalaca.

- otkrivanje školskog sustava u potpuno novom svijetlu. Što uistinu nedostaje i kako to popraviti, mada se čini lako, teško nalazi put…


A što je s mojim roditeljstvom?

- prvenstveno rad na sebi: od autentičnosti preko otkrivanja burnih reakcija prema svom djetetu i osjećaja krivnje, srama, straha, prihvaćanja sebe do Roditeljske akademije i svih njenih sadržaja i programa uz koje razvijamo svoje roditeljske vještine i u isto vrijeme svjedočimo osobnom rastu.


Ovdje priči nije kraj!

Važnost napredovanja, osobnog i profesionalnog, ovisi o nama. Stagniranje ili napredak ovisi o nama. Jasno je gdje ćete naći prave edukacije- Roditeljska akademija! Tu možete dobiti i preporuke za izvrsne roditeljske knjige, priručnike i sl.

Što i kako odabrati najbolje ću vam reći u ovom video na You tube kanalu Kluba učenja- Roditelji, čitate li?

Edukacije, čitanje, slušanje, promišljanje, osvješćivanje, rad na sebi, autentičnost, ljubav prema sebi, otvorenost, sloboda preteča promjenama koje nam trebaju u životu da bismo rasli i napredovali, kako bismo bili sretniji i zadovoljniji, kako bismo spremniji prebrodili bure i nevere, a radosniji pogled ostavili svojom djeci.


Imate li pitanja, tu sam: klub.ucenja2018@gmail.com


Pridružite mi se slijedećim edukacijama na Roditeljskoj akademiji!


Veselim se edukacijama i postovima na Mum's dance blogu,

Dragana

Recent Posts

See All
bottom of page