IMG_20210915_182639.jpg

DRAGANA PAVIČIĆ:

- osnivačica Kluba učenja Education Lab,

- savjetnica roditelja za školu,

- voditeljica Male škole hrvatskog jezika,

- voditeljica Roditeljske akademije,

- autorica Mum's dance bloga.

Mislim da sam oduvijek znala da ću biti učiteljica. Ali nije ipak sve tako jednostavno. Tijekom svog školovanja škola mi nije bilo omiljeno mjesto. Ozračje i mišljenje u školi i oko nje koje je vladalo- učenici moraju raditi što im se kaže, bez razmišljanja, bez pogovora, praktički bez prava izražavanja mišljenja,... nije bilo nešto što bi nekoga moglo usrećiti. Netko je pametno rekao: 'Prve dvije godine dječjeg života, učiš ih hodati i pričati, a zatim im sljedećih 16 godina govoriš da sjede i šute.' Tako da sam tek kad sam završila osnovnu, srednju školu i fakultet, počela raditi i razmišljati- gdje je dijete u cijeloj toj priči.

 

Tijekom studija radila sam s djecom u Gradskom kazalištu lutaka Split te kao plesna instruktorica. U veseloj opuštenoj atmosferi gledala sam kako djeca uče i to sa zadovoljstvom. Tada sam počela razmišljati da li možda moguće takvo ozračje prenijeti i u učionicu. Znala sam da učiteljica djeci treba biti uzor, učiti ih pravim životnim vrijednostima. Ali trebalo je poprilično vremena dok se nisam odhrvala tom krutom sustavu kao njen dio, ali i cijelom načinu razmišljanja u sustavu.

 

Velika promjena dogodila se prelaskom u razrednu nastavu jer sam se tako mogla puno više posvetiti djeci nego u predmetnoj nastavi. Zavladala je ona vesela, zaigrana, opuštena atmosfera koju sam željela postići s djecom. 

Druga velika promjena usljedila je upoznavanjem literature danskog obiteljskog terapeuta Jespera Juula koji kao da je odgovorio na sve moje nedoumice oko škole i poučavanja u samo jednoj jedinoj knjizi 'Škola u infarktnom stanju'.

Ali ipak možda najvažnija spoznaja bila je ta da se kao učiteljica stalno trebam mijenjati, ali i živjeti sa svojim učenicima, zajedno rasti i učiti, a iznad svega slušati djecu, odgovarati na njihove potrebe, želje, interese. Jer naposljetku, mi smo tu radi njih, ne oni radi nas!

Iako sam nastojala, dosta puta mi je i uspjevalo- biti svoja i opirati se sustavu, ipak sam otišla. Nakon 13 godina rada u školi, krenula sam svojim putem i potrazi za novom srećom. Osnovala sam Klub učenja Education Lab i sada, kao sama svoja šefica, radim što želim, kako želim, s kim želim i to puuuuuuno kreativnije i slobodnije. 

Ah, da... Prije 8 godina u moj život je 'ušetao' preslatki mali zvrk koji me je tako prodrmao i razdrmao! I sad toliko uveseljava svakodnevnicu, ljuti me, raznježi me, namijava me do suza, začuđava, očarava; pokazuje mi neki novi potpuno strani, ali prekrasni svijet... Znate o čemu pričam- majka sam!

Zašto sam savjetnica roditelja za školu?

Zato što:

- djeca su najvažnija u procesu učenja,

- bitni su mi odnosi s djecom, komunikacija koja se zasniva na poštivanju djeteta i djetetove osobnosti,

- dopuštam da djeca uče onako kako njima odgovara,

- poštujem djetetov izbor,

- smatram roditelje neizostavni dio u odgojno- obrazovnom sustavu i da ih treba osnažiti da koriste svoja prava,

- odnosi s djecom i roditelja su na prvom mjestu,

- škola je tu radi djece, ne obrnuto.

MALO DRUGAČIJA UČITELJICA- za bolji odgojno- obrazovni sustav koji odgovara i djeci i roditeljima i učiteljima!