ZAŠTO NAS DIJETE NE SLUŠA?

Znam da se često ovo pitate i tražite tomu razlog. Ali gdje ga tražite? U djetetu ili u sebi?


Na roditeljima počiva odgovornost za odnos s djetetom, za odgoj, za komunikaciju, da, za sve!

Često zaboravljamo da je komunikacija dvosmjerna ulica. Najčešće to zaboravimo kad su djeca u pitanju jer 'djeca nas moraju slušati, da bismo ih naučili, da bi znali, da bi razumjeli'. No, dijete uvijek treba biti aktivno uključeno u razgovor, nevažno koliko ozbiljne teme bile, pogotovo obiteljske. Radilo se o 'manje' važnoj tematici poput što bismo željeli sutra za ručak ili o onome o čemu će isključivo roditelji donijeti odluku, npr. preseljenje obitelji; dijete treba pitati i uvažiti njegovo mišljenje, njegove želje i potrebe. Iznimno je važno da dijete zna da smo ga čuli i prihvatili njegovo mišljenje, da smo ga dobro razmotrili prije donošenja konačne odluke, te njegove želje, uz obrazloženje zašto ih jesmo ili nismo ispunili. Dijete je dio obitelji i odnosa i treba ga poštivati kao osobu i poštovati njegovo mišljenje, njegove želje i potrebe.


Zato, prvo osvijestite kako VI slušate dijete:

1. Slušate li ga? Ili samo nezainteresirano kimate glavom?

2. Slušate li samo da biste mu mogli reći da slušate, a u stvari samo čekate da ono završi kako biste mogli početi svoj monolog?

3. Govorite li 'u letu'? Govorite li njemu, ali mu se ne obraćate direktno, tako da zastanete, pogledate ga i obratite mu pažnju?

Gledate li ga u oči dok vam govori i dok vi govorite njemu?

4. 'Ne mogu sad, ljubavi, tek sam došla/ došao s posla.'

' Ne mogu sada, upravo radim...' Preumorni? Prezauzeti?

5. Što mu govorite?

Kritizirate? Izdajete naredbe? 'Ne, nemoj...' 'Trebao/ trebala bi...' 'Zašto nisi...?'

Ili hvalite? Zahvaljujete mu? Smijete se? Slušate?

Dijete osjeća, vidi i čuje. Ono razumije slušate li ga uistinu ili tek 'onako'.

Roditelji su mu primjer: onako kako vi razgovarate s njim, razgovarat će i ono s vama i s drugima.


Ako ste se prepoznali u ovim rečenicama u negativnom kontekstu, nemojte se osjećati loše! Ovo je prilika za učenje, da osvijestimo ono što nas možda muči i da to pokušamo promijeniti!


Ovdje sam navela tek 5 primjera zašto nas dijete ne sluša. Imate li vi još neki primjer? Pozivam vas da ih podijelite s nama!


Vidimo se za dva tjedna kad stiže novi post!356 views0 comments

Recent Posts

See All