top of page

VODIČ ZA DOBRE CURICE I PRAVE MUŠKARČINE

Ili kako NE razvijati djetetovu samosvijest i samopouzdanje.


Svi ste to čuli: Ne budi bezobrazna! Ne plači bez veze, ti si muško! To nije pristojno, ti si curica! Curice se ne svađaju! To nije lijepo! Srami se! Budi dobra! Budi dobar!

Znate dobro koje se odnose na dječaka, a koje na djevojčicu.

Pozivam vas da ih pročitate naglas. Kako vam zvuče? U redu? To je opravdano reći djeci kad treba? To je odgojno? Djeca će ih razumjeti? ŠTO bi trebali razumjeti?! ŠTO bi trebala naučiti iz toga?! Kada to govorite djeci, jeste li se ikada zapitali ŠTO će razumjeti?! ŠTO bi trebala naučiti iz toga?!

Krenimo redom.

Djevojčica je potrgala haljinu. To nije lijepo! Što? Zašto?

Djevojčica gazi po blatu. Potukla se (čitaj: igra se) s dječakom. 'To nije pristojno, ti si curica!' Što? Zašto?

Djevojčica je odbrusila odrasloj osobi zato što djevojčici ne odgovara na način na koji razgovara s njom (misli da je zabavna, da se šali, ali djevojčici se ne sviđa. To odrasla osoba ne razumje i nastavlja po svom.) 'Ne budi bezobrazna!'

Djevojčica se posvađala s nekim. 'To nije pristojno, ti si curica!' Curice se ne svađaju!!


Djevojčice i žene trebaju lijepe, ali ne trebaju puno pokazivati pamet. Čak štoviše, bolje da šute! Tako su pametnije! Djevojčice se trebaju samo smješkati i šutjeti kako bi izrasle u prave žene i domaćice koje će udovoljavati svom mužu, djeci, svekru, svekrvi,… Ako se svađaju, poružnit će, pa ih nitko neće htjeti! Ako se svađaju, neće je nijedan muškarac htjeti oženiti!


Želite li OVAKO odgajati svoje djevojčice?! Ne, naravno da ne! Kako to uopće mogu reći i napisati?! Mogu jer to je značenje ovih izjava koje svakodnevno upućujemo svojim kćerkama!


Što govorimo dječacima?

Ne plači bez veze, ti si muško! Postoje muški i ženski osjećaji?! Kako kaže Edita Slunjski, pedagoginja, nijedna žena neće biti manje ženstvena ako se ponekad posvađa, a nijedan muškarac neće biti manje muško ako tu i tamo zaplače.

Potiskivanje osjećaja je nešto od čega pod hitno svi trebamo odustati! Dijete mora osjetiti svaku emociju, da, normalno je da muškarci plaču. Plač je dobar i najbolja (i besplatna) terapija!

Vrh omraženih rečenica koje govorimo djeci definitivno drže Budi dobar! Budi dobra! Što to uopće znači?! Kad to kažete djeci, očekujete od djece da cijelo vrijeme u vrtiću, školi sjede i ne pomaknu se? Da se ne potuku, ne posvađaju, gurkaju, ne propitkuju odrasle, ne proturječe odraslima?

Znate što? Tako djeca uče, tako se razvijaju u samosvjesne i samopouzdane ljude. Zato što je to njihova potreba; to im treba da bi istraživali i upoznavali svijet oko sebe! To su djeca, a sutra odrasli koji točno znaju što žele, a što ne žele; koji će odgovarati na svoje potrebe, koji će živjeti svoj život i neće se sramiti zbog toga.

Jer znaju da je ono što oni želi ispravno i u redu. Jer je to njihov život i nikom se ne trebaju opravdavati zbog toga!

Nisu ni dobri ni loši; svoji su!

Najčešće nismo ni svjesni onoga što govorimo djeci; samo ponavljamo riječi koje su upućivali nama dok smo bili djeca. Toliko su dio nas da 'ne možemo' bez njih!

Dobra je vijest da možemo i trebamo. Jer želimo odgajati samosvjesne i samopouzdane ljude! Dobre curice ne postoje i ne trebamo težiti tome. Što više tome stremimo, sve smo tome dalje. Zašto, ipak su nas tome učili? Zato što to nismo mi; nismo i ne možemo biti savršeni.

Savršenstvo ne postoji. postoje samo muškarci i žene. Muškarci koji plaču, žene koje se posvađaju! I? Što je tu loše? Smiješno? Zločesto? Nepristojno?

Ništa!


Učimo djecu prepoznavanju, pokazivanju i prihvaćanju osjećaja; to je pravi put do sebe, do spoznavanju svojih potreba i želja, do samosvijesti, samopouzdanja, do sretnog i ispunjenog života!


Imate pitanje, želite komentirati, trebate savjet? Pišite mi na klub.ucenja2018@gmail.com


Do slijedećeg posta,

Dragana

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page