top of page

Tabui u društvu


Masturbacija, kontracepcija, seks, oralni seks, pornografija, … Kako vam izgleda kada vidite ili čujete ove riječi? Osjećate li nelagodu ili sram? Ravnodušni ste? Kako god se osjećali, kao roditelji ćete ih čuti od svoje djece.


Možda ćete se iznenaditi i misliti da je prerano za takva pitanja: Zar on/ ona već misli o tome??? Zapravo, za roditelje je uvijek prerano za ova pitanja.


‘Mama, jeste li se ti i tata sek…li?’ (Ili ona riječ na j…!), pitao me nedavno između ostalog moj Zvrk (uskoro će napuniti 9 godina). Bila sam mirna i rekla:

‘Ma znaš, meni se više sviđa reći- voditi ljubav, ali ako ti tako kažeš,…’


Bila sam mirna jer već neko vrijeme postavlja slična pitanja. Bila sam mirna jer znam da su to najnormalnija pitanja djeteta koji istražuju svijet i sebe.


To su pitanja koja su me navela na razmišljanje o svojoj seksualnosti te o mom doživljaju seksualnosti.

Seksualnost je jedan od većih izazova za mene u roditeljstvu. Prvo, zato što sam naučila suočiti se sa svom seksualnosti. Shvatila sam da pogrešno odgajamo djecu zabranjujući im nešto što je sasvim prirodno i normalno. A to je seksualna edukacija od malih nogu. Seksualnost se razvija baš kao i samopouzdanje ili samostalnost ili odgovornost. Postepeno i u skladu s djetetovim uzrastom.


Naš pogled na seksualnost je potpuno pogrešan s obzirom na činjenicu da na to gledamo kao nešto prljavo i grešno.

Ta dječja pitanja, kao što rekoh, najnormalnija, ali potiču u nama one naše traume kada smo mi svoje roditelji u toj dobi pitali, a oni su nam rekli da to ne smijemo i/ ili da se 'sramimo zato što tako nešto pitamo'.


Uvjerenja o seksualnosti


‘Živite u veoma čudnom svijetu. Rađate se iz seksa, živjet ćete za seks, vaša djeca će se roditi iz seksa- a seks je stvar koja se najviše osuđuje?’ Osho, Knjiga o djeci


Naša ponašanja najčešće su u suprotnosti s našim uvjerenjima. A onda ono najgore: krivnja i sram zato što je to zapravo naša potreba i uživanje! Ako nam je potreba, kako možemo osjećati krivnju i sram?!


Kako i kada razgovarati s djecom o seksualnosti?


Ako želimo da dijete ima zdravu vezu u odrasloj dobi u kojoj će moći uživati, razgovor ne bi smio izostati.


Djeca istražuju, radoznali su. Gledaju jedni druge, diraju se, u vrtiću. TO NEMA VEZE SA SEKSUALNOSTI ODRASLE OSOBE! Rade to da bi se opustili, kad su umorni.

Rade to i u javnosti; djeca nemaju srama; roditelji im nabijaju osjećaj srama kada vide što rade i polude zbog toga. Od iznimne je važnosti ostati miran i ne paničariti (jer nemate zašto bojati se!). Sve je to normalno dječje ponašanje. Mirno im recite da to ne rade u javnosti i da ih nitko drugi ne smije tu dirati.

Mirno im recite da je samozadovoljanje u redu, ali ne u javnosti.


Ali možete li, s obzirom na uvjerenja, reći to djetetu? Možete li očekivati samo od škole da obavi taj posao? Razočarat ću vas, ali ne. Roditelji su i tu prvi i najvažniji učitelji.

Polako osvještavamo sebi, kao društvo, važnost seksualne edukacije.


Seksualna edukacija: da, apsolutno! Ali što prethodi tome?

Ne možemo govoriti o edukaciji u školi kada se profesori srame toga. Roditelji se srame. Ne možemo je očekivati kad je to i dalje tabu u društvu. Dok god odrasli, pogotovo žene, ne steknu taj osjećaj slobode uživanja u svojoj seksualnosti, nećemo imati slobodno društvo. Imat ćemo i dalje perverzije i nasilje.


Osobe koje su slobodne: financijski, seksualno otvorene i opuštene, koji odbijaju poslušnost sustavima svojim načinom mišljenja i ponašanja, jer se bune protiv neprirodnog, ali ako je to istina u skladu s njima i njihovom autentičnosti, nisu poželjni u sustavima. Dapače, opasni su za bilo koji sustav.
Seksualnost je dio odrastanja i učenja kao i sve drugo. Kada bismo djeci dopustili da slobodno istražuju u skladu sa svojim razvojem, umjesto skrivanja i iskrivljavanja, svijet bi bio puno ljepše mjesto! Prvi korak je edukacija roditelja, ali roditelji se trebaju osloboditi svojih uvjerenja vezanih za seksualnost kako bi napokon svojoj djeci pružili da uživaju, odgovorno i svjesno!
O ovim i drugim pitanjama i izazova u roditeljstvu pričamo na individualnim savjetovanjima. Ovaj mjesec imam besplatna savjetovanja u trajanju od 30 minuta. Možeš se prijaviti na: https://forms.gle/wRVBLnjYcm7xVwa76Čitamo se za dva tjedna,

Dragana

48 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page