top of page

Priprema, pozor, PUBERTET!

Pubertet. Adolescencija. Doba sazrijevanja. Vrijeme velikih promjena- fizičkih i psihičkih. Ovako kada napišem izgleda pozitivno i poticajno. Zašto to uvijek izgovaramo i ponašamo se prema tom razdoblju negativno, sa strahom i s mukom?

Tako omraženo razdoblje dolazi kao kruna cijelog roditeljstva, nakon vike, otpora, truda, zanemarivanja sebe, brige oko škole, učenja,… nastavi niz....


Ali, ozbiljno, zašto tako negativno?


Tako je svima, više, manje. Svi roditelji s mukom ga dočekuju, još teže nalaze zajednički jezik sa svojim tinejdžerom. Svima je tako… Rekli su mi… Čini mi se…


Da, svi tako kažu i reagiraju, ali zašto? Zašto mora biti tako?


Jednostavno je! Tinejdžeri su pametniji od roditelja.

Svaka nova generacija je pametnije i naprednija od prošle. To je prirodno; to tako mora biti. Ali nitko ne voli pametnije od sebe, posebno mlađe i pametnije od sebe! Činjenica: dijete u 5. razredu zna više o svemiru, dijete u 7. zna puno više o kemijskim spojevima, dijete u 8. razredu poznaje puno više o drugom svjetskom ratu…

Uz to, obavezno moram spomenuti tehnologiju. Zapitajte se samo: koliko znate o igricama, o mobitelu, tabletu. Djeca su u tome vrhunski znanstvenici, doktori, inžinjeri, učitelji! O, da, sve u jednom! Ako počnemo danas učiti, npr. 2-3 sata dnevno, možda bismo za 10tak godina naučili možda trećinu onoga što oni znaju o tome.


Uvriježeno je da roditelji sve znaju; iako nas djeca tako percipiraju, dođe period kad prestanu vjerovati u tome. Ali roditelji se ne daju. Žele i dalje držati kontrolu i nadmoć. Da, istina je roditelji imaju bogato iskustvo, ali danas postoje toliki izvori informacija. S obzirom na toliko tabua u društvu i obiteljima, ne čudi što se djeca odlučuju za one druge izvore tj. traže odgovore na pitanja, koja ne smiju pitati kod kuće, na drugim mjestima.


Sad ćete me pozvati na poštivanje starijih, zar ne? Naučili smo da moramo poštivati one koji su stariji jer znaju više i imaju bogato životno iskustvo.


Danas djeca znaju puno više. Što sad? Zar i djeca ne zaslužuju poštivanje?! Na kraju krajeva svaki čovjek (i mali i veliki) zaslužuje poštovanje samim time što se rodio.

Zato, sve se zapravo svodi na promišljanje. Svjesno promišljanje. Uzmite u obzir sve što znate o svom djetetu, o sebi, o vašem načinu odgoja; sjetite se kako ste vi bili odgajani. Sada razmislite o uvjerenjima koje ste ‘nasljedili’ kao što su baš ova o pubertetu, kao o najstrašnijem dobu u životu roditelja. Sada baš tu stanite. ‘U životu roditelja’. Opet se sve vraća na roditelje; roditelji sve vide iz svoje perspektive. Ali to je to: ne radi se o vama nego o njima! Dopustite im to. Možda je to prvi put u životu da su osjetili malo slobode, kako je to kad izađu iz obiteljskog gnijezda, rašire krila i– lete. Sjetite se sebe tada. Što ste vi tada željeli čuti od svojih roditelja? Što vam je trebalo od njih?


Meni je trebalo:

- razumijevanja, a ne iščuđavanje na svaku moju misao,

- netko tko će me saslušati, ali bez kritiziranja i optuživanja,

- njihova prisutnost,

- posvećenost,

- sigurnost, utočište- negdje gdje uvijek mogu doći,

- podrška, rame za plakanje,

- nasmijano lice, da znam da će sve biti OK.


Zar to ne želimo biti svojoj djeci?! Što nas spriječava u tome? Jer oni su ti koji prolaze kroz najveće promjene i izazove; oni trebaju učiti, oni trebaju iskusiti.


Poznata spisateljica ljubića Sydney Sheldon napisala je u jednoj od svojih knjiga:

‘Djeca su premlada da bi prolazila kroz pubertet!’


Zato trebaju roditelje kao oslonac, pomoć, sigurno mjesto na koje se uvijek mogu vratiti po topli zagrljaj, osmijeh i pokoju pametnu riječ.

Zato za vas imam ovih 10 kratkih savjeta- ‘10 zapovjedi za roditelje tinejdžera’ 😊:


  1. Slušati, slušati i još malo slušati. Koliko god bilo teško, suzdržite se govoriti. Za bolju komunikaciju s djecom preporučam vam knjigu Laniado, Nessia, Izjave koje mogu rabjesniti našu djecu, Rijeka : Studio TiM, 2006.

  2. Ne kritizirati! Ponudite uho za slušanje!

  3. Prestani odgajati! Ne pametujte! Sve oni to već znaju. Pogledaj točku 1.

  4. Budite pomoć, ne smetnja.

  5. Ako mu/ joj treba samoća, omogućite mu/ joj to.

  6. Uvijek im budite u blizini; oni vas trebaju bez obzira na to što oni kažu suprotno. Dopustite da oni dođu vama. Onda ćete znati da žele vašu pomoć. Možete biti sigurno da savjet traže na pravom mjestu.

  7. Popustite kontrolu. Ona će vam donijeti samo još više sukoba s djecom.

  8. Počnite vjerovati u sebe i svoje roditeljske vještine.

  9. Vjerujte u vaš odnos.

  10. Zapamtite, ne radi se o vama već o njima.


Jesper Juul je rekao ‘Budućnost vaše djece je sada’. Sve ono što radimo s djecom prije tog razdoblja, uvijek, ima utjecaj na iduće razdoblje. Zato je bolje fokusirati se na sada, umjesto razbijati glavu oko onoga što može ili ne mora biti.


Što vam želim reći? Opustite se i uživajte s djecom u sadašnjem trenutku. Ako imate dijete, kao ja, u predpubertetskom razdoblju, sigurno tražete, kopate, pričate s drugim roditeljima, čitate knjige,… Ili? Možete li prihvatiti ovo Opustite se i uživajte s djecom u sadašnjem trenutku?


Iskreno, iz srca, sa dušom razgovarajte, dopustite, popustite, živite s djecom. Napravili smo takvu pokoru od roditeljstva; umjesto da uživamo, kao onda kada smo iščekivali da se rodi; sami sebi stvaramo pritisak. Gdje je zapelo?


Sad vas ostavljam da svjesno promišljate o sebi, svojoj bebi, svom školarcu i/ ili tinejdžeru. Tražite, kopajte, pričajte s drugim roditeljima, čitajte knjige- apsolutno, no ne zaboravimo svi zajedno, ipak više gledati i slušati svoje dijete/ djecu koja će nam najbolje pokazati put. Pravi put!
Ako vam treba razgovor, pomoć i podrška na vašem roditeljskom putu, tu sam za vas. Slobodno mi se obratite na klub.ucenja2018@gmail.com.


Čitamo se za 2 tjedna,


Dragana

77 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page