top of page

Preduvjeti dobre komunikacije u učionici


Dok radite u školi, imate jedan drugačiji sklop i način razmišljanja od onoga kad se bavite nekim potpuno drugim poslom tj. kad ste samo roditelj. Ne mora to nužno baš (uvijek) biti krivo, ali školski sustav ima neka svoja nepisana pravila po kojima egzistira.

Jer, ono na koji način funkcionira škola jednostavno ne može opstati. Sad ćete reći, nije istina može! Da, može jer opstaje, ali pod koju cijenu?! Netko mora ispaštati zbog toga, a, nažalost, to su najčešće djeca. Ta je cijena previsoka.

Svi mi to jako dobro znamo. Ponajviše roditelji. Ali zašto prelazimo preko toga?

Činjenica 1. je da je velik broj djece u školi nesretno.
Činjenica 2. je da preko toga tako olako prelazimo.

I to izlikom da je škola bitna da bi se mogli upisati u bolju srednju, da bi upisali željeni fakultet, da bi imali dobro plaćen posao, da bi imali bolji život. Sve to stoji, ali što je sa sada?! SADA su djeca nesretna! Mislite da to nema s budućnošću? Smatrate li da je djetetova sadašnjost manje bitna od budućnosti? Ne vidite da su sadašnjost i budućnost u izravnoj vezi?


Što učitelji misle o tome? Tko je spreman preuzeti odgovornost za to?? Ono što imamo u stvarnosti je stalno prebacivanje odgovornosti s učitelja na roditelje i s roditelja na učitelje. Začarani krug u koje su djeca središte i koja ne dobivaju ono što im je potrebno zbog neodgovornosti onih koji bi trebali znati i koji oni uče! Koja ironija!


Ono što je dobro u cijeloj priči jest da ne mora tako. Postoji rješenje, ali učitelji su ti koji trebaju prvi krenuti. Jer ono što treba je dobra i pozitivna komunikacija između djece i učitelja te roditelja i učitelja.

3 preduvjeta pozitivnog ozračja u učionici temeljena na dobroj komunikaciji i koja odgovara potreba djece i učitelja:

1. Odnos i komunikacija s djecom- razumijevanje djetetova svijeta, kako funkcionira, kako se razvija; dijete je puno više od učenika i zato ga se ne može promatrati kroz prizmu škole i učenja;

2. Odnos učitelja s roditeljima- što pozitivniji, to bolji!

3. Odnos učitelja prema sebi- i učitelji su ljudi i zato ni oni (kao ni roditelji) nisu savršeni, niti to trebaju biti! Mogu pokušati:

- cijeniti sebe, rijetko tko je to naučio od svojih roditelja tako da često manjak samopouzdanja, samosvijesti pokušavamo prikriti tako što sve uzimamo osobno,

- više vjerovati u djecu,

- ulaganje u sebe (čitaj: plaćate sami svoja stručna usavršavanja!), trebate biti ponosni na sebe! Sami ulažete u sebe bi to vam nitko ne može platiti i višestruko se isplati! Ne može biti pravilo- jednako za sve; sami tražimo ono što nama treba, kada i što nam odgovara.


Što bi učitelji trebali prihvatiti za svoje osobno zadovoljstvo i zbog djece s kojom rastu i uče?

- Osobni razvoj: početi s postavljanjem osobnih granica. Nitko vam ih ne može odrediti za 'nepodnošljive' roditelje, ni ravnatelj, ni ministarstvo, ni status službene osobe! Samo vi! Zato je potreban rad na sebi. Osim toga, molim vas, prestanite kupovati materijal za školu od svoje plaće!

Tražite, inzistirajte na onome što treba vama i djeci! Ako vam to škola svejedno ne omogući, ne kupujte ništa od svoje plaće!!!

1. Veća empatija za djecu i njihove obitelji- mislite da previše dajete bez empatije s druge strane? Možda ste i u pravu, ali pokušajte sagledati priču iz tuđeg kuta.

2. Prihvatiti roditelje- bit vam lakše (uvijek uz poštivanje svojih osobnih granica!), treba im sto puta nešto ponoviti, inzistirati, znate što treba zbog djece.

3. Pozitivno razmišljanje- svima nam treba baš to!


Mislim da bismo svi trebali imati malo više hrabrosti boriti se za sebe svaki dan. Da, svaki dan! Ne može to biti jedno u nekoliko godina kada se organizira štrajk.

Ne možemo dopustiti da jedno od najvažnijih zanimanja bude dovijeka na koljenima. Ali za to treba hrabrosti, preuzimanja odgovornosti i rada, prvenstveno na sebi. U tome su jednako važni i učitelji i roditelji i što prije to prihvatimo, našoj će djeci biti bolja prvenstveno sadašnjost. Tada se možemo nadati da će im i budućnost biti onakva kakvu želimo za njih.


Što biste još dodali? Pišite mi na: klub.ucenja2018@gmail.com


Novi Mum's dance blog post stiže za 2 tjedna!

Dragana

Recent Posts

See All
bottom of page