top of page

Mama zna najbolje?!

Je li ovo uistinu točno? Teško je možda za povjerovati, ali nije. Bar ne u dosta slučajeva!

U dosta slučajeva ovo ne stoji. Štoviše, pogrešno je i opasno.

Pogrešno je zato što ne možemo ni znati. Što je dijete mlađe, ne može nam ni reći. Tek nam nešto pokaže svojim ponašanjem, pogotovo kad se buni protiv našeg ponašanja prema njemu. Znamo li što nam dijete poručuje svojim (nama neprimjerenim) ponašanjem? I, još važnije pitanje, kako pravilno odgovoriti na to ponašanje? Upravo to je najteži dio zadatka za roditelje.

Mi imamo svoju viziju kakvo bi dijete trebalo biti. Ta slika je često pogrešna jer je stvaramo na osnovu vanjskih utjecaja koji utječu na nečije ponašanje. Može li dijete uvijek utjecati na vanjske okolnosti i pravilno odgovoriti na njih? Naravno da ne, ne mogu ni odrasli! Ali kada se ono ne ponaša u skladu s našim očekivanjima, to ne praštamo olako, zar ne?

Željeli bismo da je naše dijete upravo onakvo kako ga MI zamišljamo.

Zato se često čudimo kad nam dijete govori svoju priču i to čuđenje mu pokazujemo. To dijete odbija i sve manje i manje će imati želju i potrebu da komunicira s nama jer ne dobiva razumijevanje. Lijek?

Oslobodite se očekivanja, vaših očekivanja prema djetetu. Naravno da želite da je sretno i uspješno, ali ono to mora ostvariti svojim naporima slijedeći svoje želje i potrebe. S vama kao oslonac i podrška, ali ne kao vođe.

Prijašnje generacije nisu marili za osjećaje i mišljenje svoje djece. Ne zato što nisu htjeli već zato što nisu znali. Danas se zna da je roditeljstvo vještina koja zahtjeva truda, strpljenja, vremena. Da bismo poznavali svoje dijete trebali bismo što bolje upoznati sebe, svoje osjećaje. Trebali bismo znati što je to slušanje, uistinu čuti nekoga kako bismo razumjeli što nam želi reći. Koliko mi, odrasli, uistinu slušamo dijete?

Ovo su sve vještine koje se mogu naučiti ako to doista želimo! Možemo biti bolji roditelji, možemo promijeniti ono što nije dobro.

Da bismo upoznali svoje dijete, koristimo naizgled banalna pitanja poput: Što ti misliš o tome? Što želiš? Sviđa li ti se to? Izjave poput: Vidim da ti se to sviđa. To te veseli.

Dopustite da budu ono što jesu! Samo budite dovoljno otvoreni, srcem i umom. Jer će vas tako iznenaditi i toliko zadiviti!

Osim što je dosta puta pogrešno, "mama zna najbolje"- može biti i opasno za majke.

Majke se mogu osjećati kao loše majke zbog pritiska okoline da mora poznavati svoje dijete.

Već sam rekla kako roditelji misle da znaju najbolje, a to jednostavno nije točno!

Što biste mogli napraviti? Roditeljstvo je najzahtjevnija i najteža uloga koju čovjek treba odigrati u životu. Ta uloga nam je prirodna u teoriji, ali ne i u praksi. Od nas se očekuje da odgajamo djecu, da budemo odlični roditelji, a tko nas tome uči?! To je veliki paradoks koji se prenosi s koljena na koljeno. Zato učite, istražujte, čitajte, razgovarajte s drugim roditeljima...

Odbacimo uvjerenja da je sramota pitati i da smo loši roditelji zato što nešto ne znamo! Pitajući učimo, gledajući smo svjesniji, slijedeći srce rastemo!

Želite znati bolje? Gledajte i slušajte svoje dijete!

Ne pokušavajte ga popraviti samo zato što se ne uklapa u vašu sliku.

Vidite to malo/ veliko biće koje zna, može, hoće! Neka raste u uvjerenju da može samo jer vrijedi, jer zna, jer može! Samo dopustite! Otvorite ta vrata! Neće vas iznevjeriti!


Imate pitanje za mene? Tu sam: dragana.mumsdance@gmail.com

Novi blog post vas očekuje 8.2.,

Dragana


198 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page