top of page

KAKO BI TREBAO IZGLEDATI ‘RADNI’ DAN ŠKOLARCA (u 6 koraka)

Updated: Sep 5, 2023

S početkom nove nastavne godine donosim nekoliko savjeta za roditelje kako bi vam olakšalo početak, ali i ostatak godine sa svojim školarcem (školarcima).

Znam da velik broj mama muku muči s organizacijom vremena, obroka, svoga posla, domaćih zadaća; svim onim svakodnevnim (neizbježnim) izazovima u našim životima.


Kako se što bolje organizirati i što uspješnije ‘žonglirati’ obavezama?


Najvažnije što bih vam željela reći jest da sve prolazimo kroz iste svakodnevne izazove. Ako nam (nekad) i ne uspjeva sve savršeno organizirati i provesti zapravo nije tragedija.

Spomenula sam riječ savršeno. To je jedna od onih riječi tako čestih u mislima i dijelima mnogih mama. Ona riječ koje bismo se što prije trebale riješiti jer jednostavno nismo savršene. I to je savršeno u redu. Kada smo iskrene, zadovoljne same sa sobom i dovoljno dobre, majke smo svojoj djeci kakve im trebaju.

Jer njima ne treba neka zamišljena, 'savršena', već stvarna osoba, čovjek od krvi i mesa.


Kada to znamo, možemo lakše dalje. Ovih 6 koraka možete koristiti za sve svoje školarce od 1.- 8. razreda. Vrijedi i za one u srednjoj školi samo što će tu sigurno biti naglasak na prijateljima, ali ne odustajte. Nastojte uvijek pronaći vrijeme koje ćete provesti sa svojim tinejdžerom. Možda vam se čini da oni to ne žele, ali zapravo bi to itekako htjeli.


1. Važnost rutine u djetetovu životu


Rutina je bitna za malu djecu, za školarce, za nas. Kroz rutinu djeca uče organizaciji, planiranju, izvršavanju obaveza. Bolja organizacija i planiranje svojih obaveza donosi do boljih rezultata u školi i životu što je predznak većeg zadovoljstvo.


Inzistirati da dijete ide na spavanje kad mi to želimo ili mu dopustiti da sluša svoj ritam? Jedno i drugo je teško. Stalna borba s djecom nije dobar put koliko god slušali drugačije. Možemo li ustrajati dovoljno dugo da dijete samo shvati što je dobro za njega (da ide u krevet na vrijeme kako bi se mogao ustati odmoran), a uz to da sluša svoje tijelo i potrebe bilo bi idealno. Djetetu treba objasniti razloge i često razgovarati s njim. U ovim razgovorima je bitno da dijete vidi da se i njegovo mišljenje, potrebe i želje uzimaju u obzir te da ćete mu tu i tamo udovoljiti. Bitno je da zna da uzimate njegove razloge u obzir. Naprimjer:

- Znam da jako voliš taj film. Zato ćemo ovu subotu napraviti pravu filmsku večer. Gledat ćemo film, ispeći ćemo kokice, možemo naručiti pizzu. Ostat ćemo duže budni.

Isplanirajte najbolju večer u kojoj ćete biti što više s djetetom. Jer njemu nije taj film toliko bitan koliko vrijeme s vama.


2. Buđenje i odlazak na spavanje


Roditelji često prije odlaska na spavanje i nakon buđenja koriste crtiće. To nikako ne preporučujem; zapravo je više štetno nego korisno. Koristiti takve jake stimulanse znači povećanje razine stresa i krivo usmjeravanje dječje pažnje. Ako vam pomaže u tome kako biste obavili pripreme za vrtić/ školu/ posao, probajte dijete uključiti u pripreme. Trebat ćemo malo više vremena da objasnite što želite, ali ishod se višestruko isplati:

- osjećat će se jako važni i ponosni zato što ste ih odabrali za taj zadatak, - znat će da im vjerujete i u njihove mogućnosti; razvijat ćete im samopouzdanje,

- provodit ćete kvalitetno vrijeme s djecom iako u žurbi, ali bit će jako sretni zbog toga,

- olakšat ćete sebi.


3. Obroci pred televizorom


Ne, nikako!

Dok jedemo, trebamo biti usredotočeni na hranu, žvakanje i, najvažnije, znati kada trebamo stati jesti- kad smo siti. Djeca to izvanredno znaju, ali im ‘ubijemo’ tu sposobnost odvlačenjem pažnje, od TVa do toga da moraju pojesti koliko mi želimo.

Što manje grickalica, odnosno među obroka, bolje.


4. Tehnologija


Danas nad televizorom prednost preuzimaju igrice, You Tube, Tik- Tok,… Većina roditelja, uključujući mene, nije baš na ‘ti’ s njima. Isto tako me zapaljunje i zastrašuje zanimanje djece za njih.


Pozitivna komunikacija s djecom je uvijek potrebna i poželjna. Dogovor i držanje tog dogovora i djece i roditelja je ono što nam treba u našoj svakodnevnici. Istrajnost i dosljednost ovisi naravno o odraslima. Potrebno je pripaziti na to koliko često sami koristimo tehnologiju, prvenstveno mobitel, pogotovo kad smo s djecom. Nerijetko nam znaju uputiti pitanje: Kako ti možeš, ja ne mogu?!

Njihovo vrijeme na mobitelu jednako je važno kao i naše, to ne smijemo umanjivati ili omalovažavati.

Jedan od načina dogovora je ugovor o korištenju tehnologije. Ugovor u pravom smislu riječi- dogovoriti, napisati, potpisati.

Što staviti u ugovor? Vaše vrijednosti, ono što je bitno vama i vašem djetetu. Svakako budite otvoreni na promjene ili dopune. Porazgovarajte svi zajedno i nađite najbolji kompromis kako bi tehnologija u vašem domu dobila zasluženo mjesto (zabava i/ili učenje- ovisi o vama), a ne da bude predmet nesuglasica.


Vječno pitanje: koliko ekrana dnevno/ tjedno? Uvijek volim reći- što manje, to bolje! Bilo bi idealno izbjegavati ekrane (i crtiće) do polaska u školu. Krenite s 20 minuta tjedno. Aktivnosti koje možemo ponuditi djeci da bismo ih držali dalje od mobitela: igra i vrijeme s vama. Ako vam idu razni DIY projektići s djecom, samo dajte! Uvijek se slijedite djetetovim željama i interesima.


5. Kada dijete dođe kući iz škole…


‘Kako je bilo u školi?’

‘Jesi li pisao kontrolni iz matematike?’

‘Što imaš za domaći?’


Zaspete li pitanjima svog školarca čim pređe kućni prag? Pitate li se zašto neće da razgovara s vama? Ili samo kaže ‘Dobro…’ i zatvori se u sobu?


Kada dođete kući s posla, što biste voljeli? Da vam netko postavlja pitanja o poslu ili biste se željeli odmoriti u svojoj oazi mira? Ovo drugo, zar ne? Baš kao i djeca!


Prvo kad dođu kući, trebaju zadovoljiti svoje biološke potrebe (jesti, piti) i ODMORITI SE. Odmoriti dušu i tijelo. A koliko nam je to danas potrebno. Uživati u tišini, sami. Dopustimo to djeci (i sebi).


Nakon odmora dijete može napraviti domaću zadaću, učiti te razgovarati.


6. Nastava u smjenama


Mnoge škole rade u smjenama tako da dijete jedan tjedan ide ujutro u školu, idući popodne. To dodatno opterećuje roditelje u organizaciji obaveza.

Dan školarca bi mogao izgledati ovako:

- ujutro: nakon buđenja i doručka, vrijeme je za školske obaveze- zadaća i učenje, potom treninzi i druge izvanškolske aktivnosti ili još bolje igra s prijateljima,

- škola popodne, do večeri,

- nakon škole: odmor, igra, vrijeme s obitelji, ne treba učiti nakon cijelog dana.


Ovako bi izgledao jedan idealniji raspored, ali uvijek ima obitelji u kojima se to ne može uspostaviti. U tom slučaju napravit ćete raspored koji odgovara vama, vašoj obitelji i djeci.

Zapamtite: ne mora se sve vrtiti oko škole. Druge aktivnosti poput obiteljskog vremena vam itekako mogu biti prioritet u planiranju vremena i obaveza.


Uvijek nastojte:

- pronaći vrijeme koje ćete provesti sa svojim djetetom (osnovnoškolcem i srednjoškolcem), svaki dan,

- dopustite im odmor i vrijeme za sebe,

- omogućiti vrijeme za igru i prijatelje.


Imajte na umu:

- škola nije i mora biti cijeli djetetov svijet!

- Važnije je graditi odnos s djetetom od ocjena, obaveza,

- još jednu pametnu:

Posjetnik za mame (jer ipak su one koje ovo najviše čitaju):


NE TREBATE SVE SAME! Najčešće su mame te koje brinu o kući, obitelji i djeci. S obzirom na odgoj i društvo u kojem živimo smatramo da moramo sve same, ali i da ćemo sve najbolje napraviti. Više o tome možete pročitati u mojim drugim postovima:


U planiranju i organizaciji obiteljskog života mora sudjelovati cijela obitelj. Ne, djeca- školarci nisu premladi za to, a muževi i očevi jednako dobro znaju i mogu odrađivati svoj dio kao i mame. Tata nije dadilja koju ćete platiti na par sati da vam pričuva dijete ili skuha ručak; on je u odgoju i obiteljskom životu ravnopravan s mamama.

Mame: dopustite im!
Tate: zauzmite svoje mjesto! Full time!

Kako? Razgovarajte! Probajte jednom tjednom održavati obiteljske sastanke na kojima ćete dogovarati sve obaveze za naredni tjedan. Zapisujte, planirajte, pregovarajte. Pokažite djeci kako funkcionira obitelj, kako planirati svoje obaveze, kako se komunicira te izražavaju svoje misli i potrebe.


Sve je lakše zajedno i svi su puno zadovoljniji. Zato i jesmo obitelj!

Trebaš pomoć u organizaciji i planiranju dječjih obaveza? Javi mi se na klub.ucenja2018@gmail.com i dogovorit ćemo individualno savjetovanje.



Dragana

226 views0 comments
bottom of page