top of page

Jesu li djeca danas uistinu razmažena, neodgojena, nepristojna?

Često čujemo starije kako se žale da im se mladi ne žele ustati i ustupiti mjesto u autobusu. Ljute se zbog toga. Do neke granice su u pravu, ali… Ljuti su zato što očekuju da im mladi čitaju misli! Mladi nisu zločesti, niti neodgovorni, nije istina da ne poštuju starije. Oni su- mladi! Oni su samo u svom svijetu; zaokupljeni svojim stvarima- međusobnim razgovorima, tehnologijom, školom... Miljama su nekad daleko od tog autobusa, tog sjedala! Zar smo svi zaboravili kako je lijepo bilo to razdoblje i kako je lijepo zaboraviti se? Ili još bolje pitanje glasi: zašto je teško komunicirati? Zašto je teško tu mladu osobu, pitati onako kako bi pitali bilo koju drugu odraslu osobu, da vam ustupi mjesto?! Možda bi se iznenadili, ali bez pogovora bi ustupili mjesto. Zašto? Zato što se na lijepo odgovara lijepo. Ako na kritiku i predbacivanje, odgovore nepristojno, bezobrazni su? Gdje je tu logika?

Ako čitanje misli znači poštovanje, onda smo jako pogriješili!

Ako i dalje smatramo da se odrasli bez uvjetno moraju poštivati, mladi će nas ponovo razočarati. I to s pravom! Baš kao i odrasli, i oni zahtjevaju i očekuju poštovanje. Jer ga zaslužuju. Jer to je dobro za njih. Zašto bi se netko prema ponašao prema nekom bez poštovanja samo zato što se radi o djetetu ili mladoj osobi? To je nedopustivo i drago mi je vidjeti da se mladi buni protiv toga. To ne znači samo puki bunt već potreba da se zaštiti sebe. Briga o sebi, a ne što će drugi misliti, treba biti prioritet.

Starijima je teško tako nešto razumjeti jer su odrasli u uvjerenju i okruženju u kojem se svako odstupanje od takvog razmišljanja kažnjavalo. Bez obzira na to kako se odrasli ponašao prema djetetu, odrasli je uvijek bio u pravu. Nije tu bilo razgovora, ni pogovora. Zato se ne treba čuditi ako djeca i mladi na nepoštivanje odgovaraju nepoštivanjem; oni nas gledaju i tako uče!

Ali neću odmah automatski kritizirati roditelje. Previše je optuživanja i bacanje krivice na roditelje. Roditeljima treba pomoć i podrška ne kritike! Ako im okolina omogući da budu otvoreni i iskreni, svima bi bilo puno bolje i lakše, posebice djeci.

Kao i prije, i današnji roditelji imaju svojih dobrih i loših dana u roditeljstvu. Danas se roditeljima pripisuje da vole razmaziti djecu, da su djeca nekulturna i nepristojna. Društvene norme su jedno i nekad ih se treba pridržavati, a ne treba ih slijepo slijediti samo da drugi vide da smo pristojni i lijepo odgojeni.

Društvene norme su tu da bismo bolje i lakše živjeli u društvu s drugima i to je ono što bismo djecu trebali učiti.

Treba li ih se dijete pridržavati ako ćemo ga time vrijeđati i etiketirati da je nešto što nije? Uistinu tako želite odgajati dijete?!

I u našem odgojno-obrazovnom sustavom još se poslušnost smatra isto što i odgovornost. Pri tome zaboravljamo na dijete i njegovu ličnost. Djeca se mijenjaju, obitelj se mijenja, samo se sustav ne prilagođava vremenu i promjenama. Danas se ipak zna da ovakvo nijekanje djeteta kao pojedinca sa stavom škodi razvoju dječje samosvijesti i samopouzdanja. Ovo pitanje još čeka odgovor sustava i društva.


Odgovor na pitanje- Jesu li djeca danas uistinu razmažena, neodgojena, nepristojna? glasi- ni da, ni ne. Naravno da ima takve djece, uvijek ih bilo i bit će ih. Uvijek je bilo i bit će roditelja koji ne odgovaraju na djetetove potrebe.

Razlika je ta što se djeca danas više ne boje odraslih. I zato je pravi odgovor na ovo pitanje da su djeca danas slobodnija. Ipak, treba znati kako voditi dijete na tom putu kako ta sloboda ne bi poprimila krivi predznak.

Ono što je dobro jest da slobodnije i glasnije izražavaju svoje mišljenje kao rezultat drugačijeg odgoja ili liberalnijeg društva, ovdje je manje bitno. Bitno je da se njihov glas napokon čuje, pametan i razborit. Taj glas se mora čuti jer su djeca i mladi ravnopravni dio društva i to im se više ne smije oduzimati. Motivirani i društveno angažirani mladi su upravo ono što treba svakoj obitelji, svakoj ustanovi, svakom društvu!


Za dva tjedna, točnije 8. ožujka, čitajte novi blog post! Do tada, ako imate koje pitanje pišite mi na: dragana.mumsdance@gmail.com

DraganaRecent Posts

See All
bottom of page