top of page

10 prioriteta za roditelje školaraca u 2023. godini

Updated: Jan 3, 2023

Svi govore o ciljevima i prioritetima u novoj. Govore li o tome roditelji? Mislite li da je to potrebno ili je glupo?


Sjetite se dok ste vi ili vaša partnerica bila trudna? Pa, prva godina djetetova života? Sigurno ste imali velike planove za svoje dijete, očekivanja i nade koje ste željeli da se ispune. Onda, s godinama, sve manje i manje ste mislili na to? Nekako nas život odnese na druge strane, imamo druge prioritete. I to je OK.


Zato je dobro, tu i tamo, prisjetiti se važnih stvari u životu, a da ne uključuju posao, kupnju stana ili putovanje. Ne zahtjeva toliko novac koliko naše vrijeme i posvećenost, i, da, to itekako treba planirati. Ako vam je bitna kvaliteta! Govorim, naravno, o odgoju i obrazovanju djece.

Kako ćemo se držati ovih prioriteta, naravno opet ovisi o nama, o našoj fokusiranosti i dosljednosti te našim uvjerenjima, da roditeljstvo stvarno shvatimo ozbiljno u smislu planiranja i organizacije.


Sastavila sam listu prioriteta, kao prijedlog; na što obratiti pažnju u novoj godini kad je riječ o roditeljstvu, obitelji i školi. Sigurna sam da ćete iz nje izvući ono što odgovara vama i vašoj djeci te dodati one baš vaše.


Krećemo:


  1. Otpustiti očekivanja


Naravno da imamo očekivanja, od sebe, svog djeteta/ djece, obitelji, posla… Samo je bitno osvjestiti čija su to očekivanja, jesu li ona u skladu s nam, s našim željama i potrebama, baš kao željema i potrebama onih od kojih očekujemo. Uzimati zdravo za gotovo i očekivati samo zato što je netko naše dijete ili muž jer se to podrazumijeva… NIŠTA se ne podrazumijeva.


Kako se osloboditi očekivanja? Slijedi u narednim točkama.


2. Prihvatiti dijete


Vidjeti, čuti i razumijeti dijete onakvim kakvi jest, a ne onakvim kakvi bismo mi htjeli biti.

Dobro znao koliko je to teško s obzirom na očekivanja, na obitelj, a da ne govorim o onoj: Šta će svit reć!



3. Prihvatiti sebe


Kada naučimo prihvatiti sebe, kada budemo iskreni i autentični prema sebe i prema vani, bit ćemo autentični, svoji i u odgoju. Neće nas više biti dirati tuđi komentari; nećemo se zbog njih osjećati loše. Kako? Pročitati iduću točku!



4. Više misliti na sebe


Da, staviti sebe na prvo na mjesto. To nije sebično; to je naša dužnost. Kratko i jasno!


5. Više misliti na obiteljske aktivnosti


Škola nije i ne treba biti središte djetetova svijeta. Ništa se strašno neče desiti ako dijete propusti dan škole da bi ga proveo s vama, na putovanju ili druženju s obitelji. Dapače!



6. Više razgovarati s djecom, ali ne samo o školi


Što dijete napreduje u viši razred, često se dešava da ga roditelji sve više kontroliraju. Nestane ona početna zanesenost školom; sve se počne vrtiti oko domaće zadaće. Kontrola prelazi u hladnoću, a hladnoća u udaljavanje. Ne želimo to s djecom. Djetetu i dalje (možda sada i više nego prije) treba naše razumijevanje i prihvaćanje.



7. Pitati dijete o čemu sve uči u školi; ako me nešto zanima, više ću se zainteresirati, razgovarati i raditi s djetetom


Ne moramo znati što dijete uči svaki dan u školi niti što mu je zadaća. No, škola je važan dio djetetova života i roditeljska zainteresiranost je izuzetno važna za djetetovu motivaciju. Razgovarati s djetetom možete tako da personalizirate sadržaje koje uči.


Povežite sadržaj s djetetovim životom i njegovim intersima, pokažite mu da to može biti bitno i zanimljivo ako je on dio te priče. Učimo ako nam je nešto zanimljivo i ako je vezano za nas.


8. Ne uspoređivati se s drugim mamama i/ ili djecom


Svako dijete je različito, ima svoj razvojni put, svoju obitelj, drugačije okolnosti u kojima odrasta. Uspoređivanje šteti nama, djetetu, našem odnosu. To je nešto što nam uistinu ne treba.



9. Napokon otvoreno razgovarati s učiteljicom svog djeteta o onome što dugo odgađam (dobro ili manje dobro)


Otvorena i slobodna komunikacija roditelja i učitelja je presudna za djetetovo školovanje. Što smo otvoreniji o djetetovim teškoćama, zdravstvenim problemima, olakšavamo svima u procesu ponajviše svom djetetu. Prešučivanje često znači i sram, a dijete se nema čega sramiti! Ni roditelji!



10. Učiti o roditeljstvu


Ne mogu dovoljno puta ponoviti: Roditeljstvo nije prirodno, ono se uči. Prihvaćanje sebe, potom i djeteta, oslobađanje od očekivanja daje nam potpuno drugačiju sliku odgoja svoje djece te prioriteta koje želimo ispuniti. Znate da se isplati stoga ne čekajte više.

Kako naći ono što je baš za vas, pogledajte u ovom videu.




Ako treba, tu sam da vam pomognem da ostvarite svoje prioritete odgoja i obrazovanja vašeg školarca putem individualnog savjetovanja za roditelje. Možeš birati 60 minuta ili mjesec dana ili tri mjeseca rada sa mnom, online ili u uživo u Splitu.


Novi post stiže za 2 tjedna,

Dragana

33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page