Young Love

Program Kutak za mame i tate

Predavačice: Jadranka Sočo, mag.psyh. i Dragana Pavičić, dipl. učiteljica

Zašto Kutak za mame i tate?

Da bismo mogli biti s drugom osobom u vezi, prvo moramo znati i naučiti sebe, osvijestiti svoje potrebe i želje, razumjeti što želimo, a što ne želimo. 

Prije nego postanemo roditelji, potrebno je uočiti važnost sebe i svoje uloge u vezi, što nam to donosi te, posebno, kako se to manifestira na odgoj djece.

Zato, krećemo od početka! Od zaljubljenosti do ljubavi, kako očuvati vezu i ljubav, preko krize u odnosu do postavljanja granica sebi i drugima.

 

4 modula; 14 predavanja s vježbama; fokus grupe, knjiški klub, ...

Modul 1.: Od zaljubljenosti do ljubavi

 
Romantic

O modulu

Što zaljubljenost jest, a sto nije?

Zaljubljenost je snažan osjećaj koji nas privuče drugoj osobi. Osjećaj koji je vrlo blizak osjećaju ljubavi, ali nije ljubav. Zato što je ljubav trajna, a zaljubljenost privremena.

 

Ljubav je temeljni ljudski osjećaj kojem svi težimo i tražimo u svim realitetu.

Zaljubljenost nas zavara zbog sličnosti s osjećajem ljubavi. Upravo zbog potrebe da budemo voljeni, zaljubimo se.

 

Poznato je da u fazi zaljubljenosti mozak drugačije funkcionira.

Upravo zbog te kemije mozga, ne vidimo i ne doživljavamo realno osobu u koju smo zaljubljeni.

Nerealnost se temelji na podsvjesnom očekivanju, sa željom da je to osoba koja mu napokon donosi sreću, radost i puninu života.

Princ i princeze postoje u bajkama i u zaljubljenosti.

 

U realitetu shvatimo, vrlo brzo, da oni ne dolaze i da osobe u koje smo zaljubljeni, nisu idealni nego imaju svoje mane i vrline .

 

Kada se fluid zaljubljenosti izgubi, događa se bušenje istine u kojoj shvaćamo da pred sobom nemamo princa i princezu već osobu koja ima i vrline i negativnosti.

Ljubav je upravo, u istini realiteta, prihvatiti osobu koja nas je privukla u koju smo se zaljubili.

 

Ljubav je učenje, prihvaćanje drugog i drugačijeg u njegovoj istini.

Predavanja

Zaljubljenost

Mitovi/ uvjerenja o ljubavi

Prestanak zaljubljenosti

Modul 2.: Sačuvati ljubav 

O modulu

Partnerski odnosi okupiraju veći dio našeg života. Kako bismo bili produktivni u svakoj svojoj životnoj ulozi, pa i u partnerskoj, odnosi moraju se održavati.

 

Da bi odnos muškarca i žene bio kvalitetan, potrebno je stalno u njega ulagati. Bliskost između partnera stvara se s vremenom, a ona tjelesna bliskost pokazatelj je i emotivne bliskosti dvoje ljudi. 

Roditeljstvo, način na koji će dvoje ljudi odgajati djecu, uvelike ovisi upravo o ovim odnosima. Komunikacija mame i tate, odnos prema sebi i prema partneru odražava se na djecu i utječe na razvoj cjelokupne ličnosti djeteta, njegovu sliku o sebi i svijetu te mu određuju budućnost. 

Beautiful Sunset

Predavanja

1. Autoriteti

2. Osvještavanje potisnutih sadržaja

3. Maske

4. Neispunjena očekivanja

Modul 3.: Krize u odnosu

Kriza je frustrirajuća i neugodna situacija koja u nama izaziva određena stanja i emocije. Kriza je rubna situacija koja od nas zahtjeva promjenu ponašanja. Kriza je poziv za promjenu koja zahtjeva unutarnju transformaciju, prilika da se oslobodimo nepotrebnih uvjerenja koja su i dovela do krize.

Temeljni osjećaj koji u nama izaziva kriza je osjećaj straha. Strah krije i druge osjećaje; ljutnju, bijes, bespomoćnost., neizvjesnost…. U korijenu krize se krije iluzija; promjena kreće od drugih, nepovoljnih situacija I kada se one promjene i mi ćemo doživjeti olakšanje. Promjena počinje od nas, možemo mijenjati samo sebe sve ostalo je iluzija.

Što se događa u partnerskim odnosima? Prestanak ljubavi (zaljubljenosti), nedostatak komunikacije i razumijevanja,... Kako se ponovo povezati s partnerom u krizi? Kad je stvarno gotovo?

Image by Icons8 Team

Predavanja:

1. Što je to kriza?

2. Načini komunikacije u krizi

3. Što nam treba, što imamo?

4. Posljedice neodrađene krize

Modul 4.: Postavljati granice sebi i drugima

Postavljanje granica je česta tema edukacija za roditelje. Djeca bez jasnih roditeljskih granica uglavnom postaju nesigurna. Ali prije nego što ih postavimo djeci moramo znati odrediti vlastite granice, one preko kojih nikome ne damo da prijeđu. Ukoliko bez jasnih granica i uspostavimo kontakt sa drugim ljudima, on će biti kratkotrajan ili pun sukoba. Postaviti granice znači staviti jasno do znanja što hoćemo, a što ne, što dozvoljavamo, a što ne.

Kad nemate jasne granice, onda postajete žrtva i dozvoljavate drugima da vam postavljaju svoja pravila i uvjete, ne poštujući vaše postojanje, mišljenje i potrebe. 

Zato je na ovom modulu fokus na iskrenost prema sebi, autentičnost u odgoju, zahvalnost te kako gledamo na brak, roditeljstvo, dijete.

Predavanja:

1. Postavljanje granica

2. Brak kao učionica

3. Uloga majke, uloga oca

4. Raskidanje s prošlošću

SAVJETOVANJA 

Treba vam dodatna pomoć, savjet, podrška? U sklopu Roditeljske akademije naša Jadranka Sočo nudi uslugu savjetovanja.

Svi su moduli povezani, zato je moguće upisati samo cijeli program (4 modula). 
Moduli se održavaju vikendom (petak i subota). Mjesto održavanja odredit će se naknadno. 

Cijene programa:

- po osobi: 2.000 kn

- parovi: 1.800 kn

Mogućnost plaćanja u 3 rate. Kod plaćanja odmah, odobravamo popust od 5%.

Ako plaćate oba programa (Kutak za mame i tate i Dovoljno dobro roditeljstvo, odobravamo popust od 15%.