Program Dovoljno dobro roditeljstvo

Zašto Dovoljno dobro roditeljstvo?

Današnji roditelji su sve više svjesni činjenice da nešto što je vrijedilo prije u odgoju danas više ne važi.

 

Vrijeme u kojem živimo brzo i bez pravila se mijenja, a njime i izazovima koji se postavljaju pred roditelje. Ipak bez obzira na napredak društva neke stvari ostaju netaknute. Poput vrijednosti koje želimo prenijeti na svoju djecu: odgovornosti, samostalnost, empatija, samopouzdanje, ljubav, poštivanje.

 

Kako razvijati te vrijednosti kod djece, a u isto vrijeme učiti ih nošenju sa svakodnevnicom zahtjeva vrijeme i trud te dosta vještina i znanja!

 

Program Dovoljno dobro roditeljstvo Roditeljske akademije ima za cilj pomoći roditeljima u razvijanju tih roditeljskih vještina i znanja.

Roditeljske vještine podrazumijevaju niz alata i znanja koja pomažu tu razumijevanju djetetova razvoja, ponašanja, osjećaja, potiče na promišljanje o sebi i svom odgoju, kako roditeljska djela i riječi utječe na dijete, kako prepoznati svoje i dječje potrebe i odgajati na osnovu njih...

 

Na osnovu znanstvenih činjenica, razvili smo program svjesnog, pozitivnog i odgovornog roditeljstva koji omogućava roditeljima da slobodno pita i dobije odgovore na sve svoje nedoumice vezane za odgoj i obrazovanje djece.

 

Kroz teme poput Nesavršenstvo roditeljstva, Važnost vrijednosti u odgoju i obiteljskom životu, Odnosi rješavamo svakodnevne izazove, istražujemo načine odgoje u evropskim zemljama, potičemo na zdrave životne navike i djece i roditelja, ističemo važnost povezivanja, razumijevanja, prihvaćanja djeteta.

Program Dovoljno dobro roditeljstvo Roditeljske akademije tijekom godine odvija se modularno i obuhvaća 5 modula:

Modul 1.: Dobrodošli u roditeljstvo:

Modul 2.: Rast i razvoj dovoljno dobrog roditelja,

Modul 3.: Rast i razvoj dovoljno dobrog djeteta,

Modul 4.: La Family,

Modul 5.: Zdravlje djece

Pregnancy

Modul 1.: Dobrodošli u roditeljstvo

Nositeljice programa: Jadranka Sočo. mag. psych

i

Dragana Pavičić, dipl. učiteljica

 

Za sve one koji će tek postati roditelji, ovaj modul daje mogućnost prave psihološke pripreme za roditeljstvo, odbacivanje starih zabluda koje opterećuju mlade roditelje, izbjegavanje zamki koje im se često nameću te učiti kako svjesno i odgovorno pristupiti najvažnijoj ulozi u životu pojedinca.

Kroz 4 predavanja s radionicama i fokus grupom trudnicama i njihovim partnerima i drugim zainteresiranim omogućava psihološku pripremu za roditeljstvo. Jako često, prije nego što postanemo roditelji, na roditeljstvo gledamo kroz ružičaste naočale. Najviše vremena smo u slatkom iščekivanju; što je sasvim normalno i u redu! 

Ono na što treba obraditi pažnji te kako se i mama i tata mogu što bolje pripremiti za čari majčinstva i očinstva!

Termin održavanja: 27. i 28. svibnja 2022.

Couple with Daughter

Modul 2.: Rast i razvoj dovoljno dobrog roditelja

Nositeljice programa:

Ivana Habuš Kraljević, mag.soc., voditeljica Centra za roditelje Klubko, voditeljica seminara Familylaba

i

Barbara Perasović Cigrovski, psihologinja, certificirana voditeljica seminara Familylab-a, edukantica Transakcijske analize.

Roditeljstvo je nesavršeno zato što su roditelji samo ljudi. Učenje o odgoju, razvoju i odnosima u obitelji postaju prioritet današnjim roditeljima. Roditeljstvo ne znači biti savršen; važnost vrijednosti u odgoju i obiteljskom životu poziva roditelje na preispitivanje svojih vrijednosti i naučenih uvjerenja. Temelj obiteljskog života i rasta pojedinca te preuzimanje odgovornosti za svoj život, rast i razvoj te odgoj i obrazovanje svoje djece ističu važnost novih paradigmi u odnosu s djecom i prema samome sebi u odnosu na tradicionalno roditeljstvo.

Termini održavanja: od jeseni 2022.
Mother and Daughter Meditating

Modul 3.: Rast i razvoj dovoljno dobrog djeteta

 

Nositeljice programa:

Ivana Habuš Kraljević, mag.soc., voditeljica Centra za roditelje Klubko, voditeljica seminara Familylaba

i

Barbara Perasović Cigrovski, psihologinja, certificirana voditeljica seminara Familylab-a, edukantica Transakcijske analize.

Djeca su danas pod velikim pritiskom odrastanja. Pod utjecajem medija, tehnologije, te, uz današnji stil života često u nedostatku prisustva i prisnosti s roditeljima. Koliko roditelji znaju prepoznati svoje i dječje potrebe te razvijaju roditeljske vještine kroz razumijevanje i prihvaćanje djeteta uz razvijanje empatije, samostalnosti, odgovornosti kod djece, roditelji upoznaju kroz ovaj modul.

Termini održavanja: od jeseni 2022.

Modul 4.: La Family

Nositeljica programa: Maja Jerčić, mag pead, Ko ho pedagogija

Maja će nam ispričati sve o načinu odgoja u evropskim zemljama te ih usporediti ga s hrvatskim.

O roditeljstvu kroz Europu

Edukacija o kulturološkim odgojnim praksama kroz primjere nekih europskih zemalja.

 

Ciljevi edukacije:

 

- Reflektirati pogled na dijete i roditeljstvo kroz različite odgojne kulture (Danska, Finska, Francuska);

 

- Potaknuti interkulturalno odgojno učenje - što možemo naučiti jedni od drugih;

 

- Reflektirati odgojne kulturološki determinirane odgojne obrasce i svjesno oblikovati stavove prema određenim odgojnim ciljevima

Trajanje: 2 školska sata

Forma: predavanje, diskusija i interaktivne aktivnosti

Roditeljstvo kroz emotikone

Edukacija  o  prihvaćanju  i  razvoju  roditeljske  uloge  te  upravljanju  osjećajem  roditeljskog zadovoljstva.

 

 Ciljevi edukacije:

 

- Razumjeti različite dimenzije roditeljske uloge;

 

- Osvijestiti genezu roditeljskih očekivanja i razumjeti kako razvijati i upravljati tom dimenzijom roditeljstva;

- Pružiti know how alate za upravljanje vremenom;

 

- Pružiti know-how alate za smanjenje i upravljanje doživljajem stresa unutar roditeljske uloge s ciljem prevencije roditeljskog burnouta.

Trajanje: 2 školska sata

Forma: predavanje, diskusija i interaktivne aktivnosti

Termin održavanja: od jeseni 2022.

Smiley Pool Balls

Modul 5.: Zdravlje djece

Nositeljica programa: Dragana Pavičić, dipl. učiteljica

 

Briga roditelja o zdravlju svoje djece očituje se u načinu životu svake obitelji. Koliko roditelji inzistiraju na provođenju slobodnog vremena djece na otvorenom i u igri. Pravilna i uravnotežena prehrana je ono, što uz kretanje, omogućuje zdrav način života djece i cijele obitelji.  

Predavanja za roditelje o važnosti zdravog načina života za djecu, kako da djeca prihvate drugačiju prehranu od slatkiša i brze hrane, kako ustrajati u zdravom načinu života.

Radionice za djecu razvijaju životne vještine djece. Opuštamo se, učimo se snalaziti u kuhinji te spremanju jednostavnih i, naravno, zdravih jela.

Imajući na umu činjenicu da djeca najbolje uče gledajući svoje roditelje, organiziramo radionice zajedničkog vježbanja na kojima plešemo i igramo se.

Termini održavanja: tijekom godine